De werking van een lucht-water warmtepomp

december 4, 2023

Een lucht-water warmtepomp is een efficiënt verwarmings- en koelsysteem. Het werkt op dezelfde manier als andere warmtepompsystemen, maar in dit systeem wordt lucht gebruikt als warmtewisselaar medium.

Het principe van een lucht-water warmtepomp is vergelijkbaar met dat van een airco. Met andere woorden: de lucht-water warmtepomp is gelijk aan een airco en beide gebruiken de omgekeerde Carnot-cyclus.

Wikipedia: Het carnotproces of de carnotcyclus is een ideaal thermodynamisch kringproces waarbij alle warmte wordt toegevoerd bij een hoge temperatuur {\displaystyle T_{1}} en wordt afgevoerd bij een lage temperatuur {\displaystyle T_{2}}. Hierdoor wordt een zo groot mogelijk deel van de toegevoerde warmte in arbeid omgezet.

Lucht-water warmtepompen bieden veel voordelen ten opzichte van traditionele warmtepompen. Ten eerste zorgt het voor efficiënte verwarming en koeling zonder dat er extra brandstof nodig is. Dit verlaagt de energierekening en vermindert de negatieve impact op het milieu.

Bovendien kunnen lucht-water warmtepompen zorgen voor een gelijkmatigere en comfortabelere temperatuurverdeling. Omdat ze warmte door de hele kamer uitstralen, zorgen ze ervoor dat er geen koude of warme plekken ontstaan. Dit resulteert in stabielere binnentemperaturen en zorgt voor een aangenamere leef-, werk- en leeromgeving.

Zomerkoeling

De lucht-water warmtepomp handhaaft de comfortabele temperatuur van de kamer via het watercirculatiesysteem. Wanneer de fancoil, vloerverwarming of lage temperatuur radiator is ingeschakeld, absorbeert de fancoil, vloerverwarming of lage temperatuur radiator de warmte in de kamer in het water. Het circulerende water in de leiding dat oploopt tot 25℃-35℃ keert terug met de geabsorbeerde warmte. Nadat de compressor van de warmtepomp de warmtepomp heeft bereikt, voert hij warmtewisseling uit om de overtollige warmte vrij te geven of te gebruiken voor het verwarmen van sanitair water. Op dit moment kan de circulerende watertemperatuur in de pijpleiding worden verlaagd tot 7°C, waarna de waterpomp de circulatie bevordert om de koude energie naar de warmtepomp gastheer te brengen. Op dit moment bedraagt ​​de uitlaatluchttemperatuur van de ventilatorconvector slechts 12℃-15℃. Door warmte-uitwisseling met de binnenlucht wordt het doel van koeling bereikt.

referentieproject in Nederland

Winterverwarming

De lucht-water warmtepomp absorbeert laagwaardige warmte uit de lucht, zet deze via de compressor om in warmte van hoge temperatuur en draagt ​​de verhoogde warmte vervolgens via de warmtewisselaar over aan het water. Het blijft werken totdat de watertemperatuur de verwarmingsvraag bereikt, en uiteindelijk verspreidt de vloerverwarming (radiator, ventilatorconvector) de warmte in het water naar de kamer, waardoor de verwarming van de kamer in de winter wordt voltooid.

Kortom, de lucht-water warmtepomp is een zeer geavanceerd verwarmings- en koelsysteem met vele voordelen, zoals hoog rendement, milieubescherming en uniformiteit, en kan meer comfort en gemak in ons leven brengen. Wilt u meer weten, persoonlijk advies of warmtepomp opstellingen bekijken neem dan contact met ons op of bezoek de fabrieksshowroom in het service centre in Nederland.