Defrosten - het ontdooiproces

juli 10, 2023

In het winterseizoen zal de warmtepomp met regelmaat zichzelf moeten ontdooien. Dit gaat gepaard met (veel) stoomvorm.

ontdooiproces geeft stoomvorm rondom de buitenunit

Waarom moet een warmtepomp ontdooien?

Zodra de warmtepomp aan gaat om warmwater te produceren zal de compressor een (ijs)koud koelmiddel naar de verdamper sturen. De verdamper is op de foto goed te zien: het goudgele element aan de zij- en achterkant van de warmtepomp.

Als de buitenlucht kouder wordt, en bij voldoende luchtvochtigheid zal het aandeel water in de buitenlucht aanvriezen op de verdamper. Voor een goede werking van de verdamper zal deze ‘open’ moeten blijven. De ventilator kan de buitenlucht door de open structuur van de verdamper heen zuigen, ten goede van de energieoverdracht aan het koelmiddel.

de verdamper begint in te vriezen

Op bovenstaande foto is het invriezen (ook wel dichtvriezen) van de verdamper goed zichtbaar. Hoe meer ijsvorming er ontstaat, hoe minder energieoverdracht er is aan het koelmiddel.

Een goedwerkende warmtepomp zal op tijd een ontdooicyclus starten om (te veel) invriezing te voorkomen. De warmtepomp schakelt dan automatisch om van verwarmen, naar koelmodus stand. In een goed opgestelde warmtepomp installatie zal de aanwezige warmte in het buffervat gebruikt worden, om de verdamper te ontdooien. Gemiddeld genomen zal deze cyclus ca. 5 tot 8 minuten tijd in beslag nemen.


Zodra de ontdooicyclus is gestart, zal na enige minuten water onderuit de warmtepomp komen. Bovenstaande video laat dit proces goed zien.

“help, er komt rook uit mijn warmtepomp”

Elk winterseizoen krijgen we verontrustende berichtjes van opdrachtgevers. Meestal is dit hun eerste winterseizoen, en hebben het ontdooicyclus nog niet eerder meegemaakt. “Help, er komt rook uit mijn warmtepomp” of “Mijn warmtepomp staat in brand. Ik heb de stroom er direct af gehaald” zijn berichten welke we dan ontvangen. 

Gelukkig kunnen we de opdrachtgevers direct geruststellen.

Powerworld warmtepompen hebben een instelbaar ontdooiproces. De installateur kan deze optimaliseren naar gelang de omstandigheden waar de warmtepomp staat.