Wat is een goede (circulatiepomp)installatie?

januari 22, 2024

Op het moment dat een warmtepomp niet goed (naar tevredenheid van de opdrachtgever) werkt, krijgt de warmtepomp de schuld. Maar is dit terecht? De circulatiepomp heeft een grotere invloed op de werking van de warmtepomp dan doorgaans wordt gedacht.

Als de installatie verkeerd uitgevoerd is, zal dit tot een reeks problemen leiden. Waar moet u op letten bij het installeren van de pomp?

1. de warmtepomp moet horizontaal staan

Vuistregel: de motoras en het maaiveld moeten gelijk liggen. Dus de pompinstallatie moet horizontaal worden geplaatst. Indien deze verticaal is geïnstalleerd, heeft dit invloed op de levensduur van de pomp: de pomp krijgt teveel weerstand, de temperatuur wordt te hoog en de pomp verbrand.
Tegelijkertijd bevindt zich in de circulatiepomp een druklager. Als deze niet horizontaal wordt geïnstalleerd, zal de kracht in het druklager aan de binnenkant worden geconcentreerd. Deze zal na verloop van tijd steeds dunner worden, en de waaier krijgt wrijving met het pomplichaam. Resultaat: een kortere levensduur van de pomp.

horizontaal opgestelde warmtepomp

2. de circulatiepomp is geschikt voor installatie en zit in de laagste positie in het systeem

De circulatiepomp mag niet bovenaan in het systeem of (nog) hoger worden geïnstalleerd, maar moet in de onderste positie van het systeem worden geïnstalleerd. Als de warmtepomp uit staat zal de watertemperatuur in de leidingen afkoelen. Afgekoeld water heeft een lagere druk tov warm / heet water. Als de circulatiepomp in een hogere positie wordt geïnstalleerd tov het netwerk zal de watertemperatuur lager zijn tov de CV netwerk temperatuur. De kans op cavitatie * is aanwezig. Dit geeft pomptrillingen en geluid. Tevens kan de luchtbel het waaierkanaal in de pomp blokkeren. Dit resulteert in een lagere opvoerhoogte, extra stroomverbruik en een lagere efficiëntie.
Tegelijkertijd, omdat het gas zich over het algemeen naar boven zal verzamelen, zal er, als de pomp in de hoge positie van het systeem wordt geïnstalleerd, binnenin een gasophoping ontstaan, wat resulteert in het drooglopen van de circulatiepomp. Zodra de aanpassing niet op tijd is bestaat het risico dat de motor verbrandt.

omcirkeld de circulatiepomp CV-zijdig

3. de circulatiepomp moet worden geïnstalleerd in de retourwaterzijde van de warmtepomp

De pomp mag niet aan de uitlaatzijde worden geïnstalleerd omdat de inlaatdruk van de pomp laag is. Als de pomp aan de water uitlaatzijde van het systeem wordt geïnstalleerd, zal dit enerzijds leiden tot een onderdruk in de warmtepomp warmtewisselaar, veroorzaakt door verminderde waterstroom. Aan de andere kant zal het water uit de warmtewisselaar van de warmtepomp worden weggezogen, wat resulteert in een verminderd watervolume in de warmtepomp, wat resulteert in een lagere waterflow en verhoogde watertemperatuur, waardoor de warmtepomp een alarm voor hoge temperaturen zal produceren. Daarom moet de pomp aan de binnenwaterzijde van de warmtepomphost worden geïnstalleerd.

“Drie punten per product, zeven punten per installatie” Samen een 10

4. vermijd te veel ellebogen

Bij het kiezen van de juiste opstelling plaats van de warmtepomp houden we (doorgaans) geen rekening met hoe de leidingen aangelegd worden. Om de leidingen tussen de warmtepomp en de woning / technische ruimte te installeren worden ellebogen gebruikt (ook wel knietjes genoemd). Deze 90º bochten leiden tot een verhoogde lokale weerstand van de pijpleidingen. en daarmee beïnvloeden deze bochten de werking van het hele systeem.
De oplossing kan een grotere circulatiepomp zijn, om een hogere druk te realiseren. Deze zijn kostbaarder maar zullen ook meer (waterstroming)geluid geven vanwege het grotere debiet.
Wordt er toch gekozen voor een grotere circulatiepomp, kies dan een pomp met een (automatische) constante drukmodus, of een (automatische) constante snelheidsmodus.

gebruik zo veel mogelijk rechte leidingen met flauwe bochten

5. elektrisch aansluiten

Tijdens de werking van de circulatiepomp kan er condensatie in de motor of aansluitdoos ontstaan. Bij het installeren van de pomp moet u erop letten dat de (electrische) aansluitdoos van de pomp niet naar beneden wijst, maar omhoog of zijwaarts moet worden geïnstalleerd. Bij onjuiste installatie zal condenswater in de aansluitdoos sijpelen en de elektrische componenten binnenin beschadigen met evt kortsluiting tot resultaat.

6. installatie vraagt om professionals

Als de installateur onprofessioneel is, is de kans op een probleem groter. Bovengenoemde veel voorkomende fouten, zoals bedrading, uitlaat, trillingsreductie enzovoort, kunnen direct storing geven in de eerste week dat de warmtepomp gebruikt wordt. Echter, een storing als gevolgd van bovenstaande fouten kunnen ook (veel) later optreden. Daarom is het belangrijk om de installatie door professionals te laten uitvoeren.

“Drie punten per product, zeven punten per installatie”. Samen halen we een 10 voor een goede installatie.
Powerworld verzorgt vakkundige installatie trainingen aan professionele installateurs. Deze worden verzorgt in het service centre in Nederland met fabrieksshowroom.
Wilt u hiervan gebruik maken? Neem dan contact met ons op.

*cavitatie: meer over dit onderwerp leest u hier.