Wel of geen buffervat?

september 19, 2023

Er zijn (veel) mensen die niet bekend zijn met een warmtepomp en bij het kopen of adviseren vaak vragen: “Ik kan geen buffertank installeren. Het kosten zoveel ruimte en geld……

welke rol speelt eigenlijk de buffertank in het systeem?

Dit is het verschil tussen een commerciële installatie (zonder buffervat) en een technische installatie (met buffervat).

links 400L sanitairwater, rechts 200L buffertank

De buffer(water)tank is een noodzakelijk onderdeel in het centrale verwarmingssysteem:

  • verhogen van de watercapaciteit (van het te kleine systeem);
  • opslag van warmte en koude;
  • voorkomen van schommelingen in de waterflow (storingen in de warmtepomp);
  • minder frequent opstarten van de warmtepomp (verkort levensduur).

Met uiteindelijk het doel het verlengen van de levensduur van de apparatuur en het besparen van energie en elektriciteit.

1: Verminder de frequente start van de warmtepomp

Omdat het circulerende water in de lus beperkt is, zal de warmtepomp binnen zeer korte tijd de doeltemperatuur bereiken. De warmtepomp stopt met werken en binnen zeer korte tijd bereikt de watertemperatuur de starttoestand van de warmtepomp en begint de warmtepomp opnieuw, zodat het frequente starten de levensduur van de warmtepomp aanzienlijk zal verminderen en de verspilling van elektriciteit aanzienlijk zal toenemen. De buffertank lost dit probleem effectief op. Daarom heeft het warmtepomp systeem niet alleen een buffertank nodig. De capaciteit van de buffertank is ook belangrijk. Vuistregel is 20 x het vermogen van de warmtepomp met een minimum van 200L.

2: Efficiënt ontdooien, de ontdooitijd is kort

Bij gebruik in de strenge winter, vooral tussen -3° C en 5° C, is het wit van aanvriezing op de warmtepomp duidelijk zichtbaar en is het effect van ontdooien op de binnentemperatuur een nadeel. Omdat de unit tijdens omgekeerde werking (koeling) warmte in de pijpleiding moet verbruiken, zal de ontdooitijd toenemen als het watervolume van het watersysteem klein is, en zal de watertemperatuur in de pijpleiding laag zijn en zal het ontdooi-effect slecht zijn.​

warmtepomp in ontdooicyclus (klik op de foto voor meer uitleg over de ontdooicyclus)

Als de buffertank tijdens het ontdooiproces aanwezig is, en er een bepaalde temperatuur in de buffertank is, kan het ontdooien op deze manier in korte tijd worden voltooid en is het warmteverbruik ook klein, waardoor schommelingen van de temperatuur (in de woning) worden vermeden.

3: Volledige automatische ontluchting

Wanneer het systeem draait, zal de watertemperatuur herhaaldelijk luchtbellen produceren. Als deze luchtbellen niet op tijd worden afgevoerd, zal dit instabiliteit van het systeem veroorzaken, wat resulteert in het frequent falen van de warmtepomp en zelfs schade aan de pomp en andere componenten opleveren.

De waterleiding aansluiting is naar boven en naar beneden gericht, zodat de luchtbellen in het water zich ophopen in de bovenste ruimte van de buffertank. De druk in het gesloten systeem zal er automatisch voor zorgen dat de luchtbellen via de bovenste ontluchter worden afgevoerd. Deze oplossing zal niet alleen de waaier van de pomp beschermen, maar ook de werking van de warmtepomp garanderen.

Bovendien kan door de snelle ontluchting ook de inbedrijfstellingstijd en -moeilijkheid worden verminderd. Als er lucht in het systeem zit geeft namelijk de flowschakelaar vaak een alarm waarbij de warmtepomp ook voorzien is van een hoogspanningsbeveiliging, waardoor de foutopsporingstijd aanzienlijk wordt verlengd. Als de buffertank is geïnstalleerd, is niet alleen de warmte-uitwisseling van het systeem sneller, maar kan ook het uitvalpercentage worden verminderd, waardoor de foutopsporingstijd aanzienlijk wordt verkort.​

4: Bescherm de warmtepomp vanaf het einde

De buffertank heeft ook belangrijke rol in het totale systeem. Namelijk de hydraulische balans tussen verwarmen en afgifte. Het doel is om de verschillende circulatieleidingen in het verwarmingssysteem te scheiden van de warmtepomp zodat de diverse circulatieleidingen elkaar niet (negatief)beïnvloeden.

Dit noemen we een secundair systeem: de warmtepomp en de buffertank zijn een onafhankelijk circulatiesysteem. De buffertank en het afgifte systeem in de woning zijn een onafhankelijk circulatiesysteem. De warmtepomp en het afgifte systeem zijn niet direct met elkaar verbonden. De warmtepomp verwarmt alleen de buffertank, stopt of start wanneer de ingestelde temperatuur is bereikt en wordt aan het einde niet beïnvloed. Op deze manier wordt de stabiliteit van de warmtepomp aanzienlijk vergroot. Omdat de warmtepomp een minimaal vereiste waterflow waarde heeft, zal het systeem, als de waterflow lager is dan de minimumwaarde, hoge druk rapporteren bij verwarming, terwijl bij koeling antivries wordt gerapporteerd.

Heeft u, na het lezen van de uitleg vragen, of wilt u een advies voor uw systeem? Neem dan contact met ons op om u hierin verder te adviseren.